zaterdag, januari 30, 2010

Telegraaf

Foto van Mystudio

Vandaag stond in Vrouw, een bijlage van de Telegraaf, een stuk over breien van babykleertjes.
En ze gaven ook patronen via het 'nieuwe' middel internet.
Via deze link zijn ze te downloaden.
Leuk intitiatief. Hopelijk doen ze dit vaker.

maandag, januari 25, 2010

(K)oud Amsterdam

Op de valreep ben ik nog even naar de expositie 'Aan het Russchische hof" geweest in de Hermitage. Erg boeiend. Heel bijzonder was het feit dat ik niks vermoedend door de achteringang binnen kwam, waardoor de rij die aan de vooringang stond mij bespaard is gebleven en ik bijna 20 min alleen stond te genieten van alle pracht en praal. Om in de sfeer te komen heb ik gisteren drie baboeska poppetjes gehaakt. Met dit patroon als inspiratiebron.
Amsterdam is altijd leuk om te vertoeven, maar vandaag was het wel erg koud!
Ook omdat ik alles per OV fiets deed en daardoor steeds buiten was.
Natuurlijk was er gelegenheid om naar de Afstap te gaan, waar ik het Rowan Magazine nr 46 gekocht heb.

zondag, januari 24, 2010

Witte deken

Buiten is de wereld weer wit. Bedekt met een, toch wel weer, dikke laag sneeuw.
Binnen ben ik bedekt door een roomwitte deken, de Wolhemeldeken.
De lapjes die ik al klaar heb, ben ik hier en daar al aan het inelkaar zetten. Er liggen 4 lapjes opgespannen te wachten om ook aan elkaar gezet te worden. En er staan alweer 2 lapjes op de pennen met een leuk ajourpatroontje.
De deken vordert zo gestaag.

Maar ik ben met meer bezig, niet alleen op brei en haak gebied, maar ook op tekengebied.
Jaren gelden heb ik veel model gestaan voor teken en schilderlessen en voor kunstenaars. Erg leuk, zwaar en boeiend werk. Mijn droom was toen al om ooit ook eens van deze lessen te gaan volgen. En daar is het nu eindelijk van gekomen.
Afgelopen donderdag had ik de eerste les en ik vond het zalig om te doen.
Textiel blijft mijn grote passie, maar op het platte vlak bezig zijn heeft ook wel wat.



maandag, januari 18, 2010

Verlangen naar het voorjaar







vrijdag, januari 15, 2010

Hulp verlenen

Heel actueel is nu het thema hulpverlenen. Ik doe het hier in het heel klein. Een breikennis helpt mee op een school om een markt neer te zetten waarvan de opbrengst voor een goed doel is. Ze gaat, samen met zus, de kinderen leren breien en proberen daar iets mee te maken wat verkocht kan worden. Mooi plan, maar wat hulp is nooit weg. Daarom heb ik maar even wat zakjes gebreid om ook te laten verkopen. Alle kleine beetjes helpen nietwaar?!
Dit leuke garen is niet van mezelf, maar gekregen van weer een andere breikennis, na mijn oproep op ons SnB forum. Ik vroeg om garen en breipennen die men kon missen. Want ik heb het plan opgevat om 'mijn' cliënten bij het CSB afdeling Eetstoornissen te leren breien.
Naar mijn mening is het leren breien en het breien zelf zeer therapeutisch.
Van alle kanten kwamen leuke bollen garen en zelfs breinaalden. De dames waren er blij mee en zijn voorvarend aan de slag gegaan. Ik heb de geschiedenis van het breien verteld en het gehad over mogelijkheden. Ik voorzie ze van uitleg en plaatjes op papier en geef ze veel sites en youtube demonstraties. Ook zijn de eerste zeer eenvoudige patronen al uitgedeeld.
Met eerst heel veel moeite en problemen (passend bij de problematiek) zijn we begonnen. En nu, een week later, zijn er al een paar die zelfstandig doorgegaan zijn en al zelf bedacht hebben om tasjes voor ipods te maken. Anderen zijn begonnen aan een sjaal en een enkeling loopt nog vast.
Wat een kanjers zijn die dames!


zaterdag, januari 09, 2010

Wicked girl wanten

Met dit koude weer draagt iedereen graag warme wanten of handschoenen. Jongste Tijmdochter moet altijd lachen om die van mij, want ze vindt ze net beestjes. Die gedachte inspireerde mij en ik ben met restjes een paar wanten speciaal voor haar, onze Wicked girl, gaan breien.
Warme wanten met een extra. Ze zijn echt beestjes met oogjes en een bekje.
Ze was aangenaamd verrast en ging er gelijk mee spelen (klein filmpje). Leuk dat iemand van 19 dit zo leuk vindt en kan waarderen.




zondag, januari 03, 2010

Roomwit

Winterwit

Warmwit

Buiten is het wit, koud en zeer wit.
Binnen is het wit, warm roomwit.

Stil zit ik op de witte bank, in de warmte van de witte plaid.
Wit om te verwarmen, wit om helder te kunnen denken.
Denken aan hoe kwetsbaar een mensenleven kan zijn.