woensdag, april 30, 2008

SnB Barcelona

Meebreien met SnB Barcelona was een van de hoogtepunten van de trip naar Barcelona.
Via Ravelry had ik een groep gevonden en met hen contact op genomen over waar leuke breiwinkels zouden zijn. Na wat heen en weer gemail was er al snel een afspraak om mee te breien.
Ik vond het zo aardig dat ik mee mocht doen, dat ik kadootjes mee genomen had.

Voor elk groepslid een zakje met daar in een kaartje met Nijntje stitchmarkers eraan en de Nederlandse vlag. Ook had ik drop mee om te laten proeven en wat kaarten van Amsterdam om een indruk te geven van hoe die stad er uit ziet. Verder had ik een bol oranje sokkengaren mee voor een verloting. SunSun won deze uiteindelijk.
Het was erg gezellig. Aan breien ben ik amper toe gekomen, want er was zoveel te praten en te zien. De sfeer was vergelijkbaar met de avonden van SnB Fryslân, boeken erbij, fouten maken door het kletsen en veel lol.
Elke week komen ze bij elkaar en Pauline maakt elke keer na afloop een blog met alles waar de leden mee bezig zijn.

Knitting with members of SnB Barcelona was a great way to end the lovely visit to this beautiful city! The women and one man were very friendly and I had a great time. I hadn't time to knit because we talked a lot.


vrijdag, april 25, 2008

Zokjes en het goede doel

Mijn moeder stuurde van de week dit krantenartikel naar me toe (bedankt Ma).
Ik vond het zo'n mooi voorbeeld hoe zeer verschillende zaken toch samen kunnen komen.

Twee studenten klaagden over de standaard beschermhoesjes van hun mobiele telefoons. Hun toehoorder, de 75 jarige 'Oma' Christl, begon meteen met breien van een hoesje. Ze maakte een soort sokje. Waarop de studenten bedachten om hiervan een mogelijkheid te maken voor het inzamelen van geld voor ontwikkelingsprojecten in Zimbabwe.
De zokjes (kruising tussen zakje en sokje) zijn allemaal uniek en worden op verzoek in alle maten en patronen gebreid.
De oudere generatie draagt het ambacht van breien over aan de jongere generatie. Het breien komt uit de 'oudbollige' hoek en wordt flitsend gebruikt bij mobiele telefoons en iPods. En met het breien kan ook nog een goed doel gesteund worden.
Vrolijk word ik van zulke artikelen in de krant, die toch vaak vrijwel alleen uit ellende bestaat.

donderdag, april 24, 2008

Breiwerk en scheermesjes

..................wat hebben die twee met elkaar te maken?
Ik zal het uitleggen. Mijn Malabrigo vestje was zalig om te breien en is prettig om te dragen, alleen heeft dit garen de neiging om snel te 'pillen'.
Van haar kreeg ik de tip om dan het breiwerk 'te scheren'.

Door het scheren snij je de vezel af en is de kans op weer 'pillen' minder. Dit is handig voor alle garens die deze neiging hebben.
Toch vond ik het wel eng om te doen, was bang er grote gaten in te snijden, maar dat is niet gebeurd. Gewoon het mesje vlak op het werk leggen en kleine trekbewegingen maken.
Nu is mijn vest weer fris en gladgeschoren !


zondag, april 20, 2008

life line

Fearless Knitting..............nou, ik vind het breien van de Mystic light KAL nu doodeng.
Elke toer die ik brei bezorgd me de nodige zenuwen en ik ben blij als ik even kan rusten bij de middelste kabel of als ik een pen uit heb gebreid. Gewoonlijk ben ik koelbloedig lace aan het breien, maar nu, met ook lace op de achterkant, begin ik toch het overzicht wat kwijt te raken. En met ingehouden adem, met grote concentratie aan het tellen en opgelucht adem halen als ik aan het eind van de toer ben.

Daarom heb ik iets gedaan wat ik nooit doe, ik durf altijd zonder 'vangnet' te breien, maar nu heb ik een life line ingebracht, een vangnetje, voor als het onverhoopt toch fout mag gaan. Het zorgt er in ieder geval voor dat ik mijn zenuwen iets meer de baas ben, maar toch, ik zal blij zijn als dit project klaar is. Ook al vind ik het niet rot om te breien, maar het is gewoon ONTZETTEND ENG!Sorry voor de vieze vingers. Als tuinfanaat krijg ik ze de laatste tijd gewoon niet meer schoon, hoe ik ook boen en afwas.

Hier een video hoe je een life line kunt zetten. Even naar beneden scrollen en klikken op video for life line

I'm knitting the Mystic light KAL and now, at clue 4, I get nervous. It's difficult and nice to knit,but for the safety,I use a life line.
My fingers are very dirty because I work a lot in the garden. Sorry for that.
Video how to make a life line.

vrijdag, april 18, 2008

Sandra Backlund

Vandaag een post over mijn favorite ontwerpster welke werkt met breitechnieken: Sandra Backlund. Deze Zweedse jonge vrouw maakt, in mijn ogen, de mooiste creaties met breien. Ze tilt de techniek naar een hoger plan en maakt er kunst van.
Hier een paar ontwerpen van haar welke in de herfstcollectie voor 2008 zitten.
Ik geniet er van hoe ze de patronen en steken zo gebruikt dat deze ten volle uitkomen en ze daarna extreem vergroot. Naar mijn mening heeft ze het breien en de mogelijkheden ermee zo in de vingers, dat ze er mee 'boetseert'.
Via deze site ben ik aan de foto's van de breimodellen gekomen.
I love the work of Sandra Backlund. She is a great knitter and makes art with it, in my opinion.
For using the links, go to the Dutch part of the text please.

zondag, april 13, 2008

levels

Niet alleen bij computerspelletjes heb je verschillende niveaus, maar ook in het breien. Daarom heb ik, net als meer breimensen, altijd diverse werken met verschillende moeilijkheidsgraden op de pennen staan. Op die manier kan ik pakken waar ik op dat moment zin in heb: even intensief en goed opletten, of voor de ontspanning makkelijk weg prikken. Voor vandaag heb ik de keuze uit de volgende projecten. Een werk met veel steken en goed opletten en ook nog eens werken onder tijdsdruk:
The Mystic Light KAL gebreid met Drops Alpaca colour 3770.

Een werk met ook veel steken (voor en achterpanden worden samen gebreid) en diverse patroontjes (kabeltjes, gerstekorrel e.d.):
Vest volgens patroon 96-22 van Drops met Shetlands wolle van Klazien.
Een werk met wat minder steken, een lacepatroon met wel een zekere mate van herhaling:
De sjaal Muir met Drops Kid-Silk colour 06.
En het makkelijkste werkje, een truitje, wat ik naar eigen inzicht brei met tricotsteek met Drops Kod-Silk colour 09.

In gezeldschap, in pauzes op mijn werk, familiebezoek en verjaardagsfeestje, vind ik het prettig om te breien. Ik kan me voorstellen dat dit hetzelfde gevoel is als wat een roker kan hebben "Hé, gezellig is het hier, daar hoort een sigaretje bij.." en in mijn geval dan een breiwerkje. Het maakt het moment nog gezelliger, knusser en vertrouwd. Ik heb dan wel een makkelijk werkje onder handen en kan met iedereen praten en plezier maken. Ben dan helemaal in mijn element. Vroeger op school kon ik tijdens het breien in de les, mijn gedachten veel beter bij de lesstof houden die gegeven werd. Een tijd heb ik niet in het openbaar durven breien omdat ik de enige op deze aarde liek ie breide, maar door internet weet ik dat er veel meer mensen zijn die het doen en dat ik niet 'een vreemde eend in de bijt ben'.
Gistermiddag, op een gezellige verjaardagsvisite, vroeg een jong iemand of ik breide omdat ik me verveelde. Komt het breien in gezeldschap zo over op de ander?? Dit zette me aan het denken, want dit is niet mijn reden van breien in het openbaar. Het maakt me onzeker, wel niet breien in gezeldschap??!!

I always have different knittingprojects at the same time, so I can choice with one I want to knit at that moment (sometimes a easy one, sometimes a dificult one).
On the photo's you can see the 4 projects I'm working on.

I like to knit in public and in compeny. It gives me a nice feeling. Now a younger person asked me if I knit because I found the people boring. That's not the resone that I knit in public, but do others think so??

donderdag, april 10, 2008

Elizabeth Zimmermann

Herken je dat: je maakt een proeflapje, rekent alles goed uit en vervolgens blijkt er niks van te kloppen, weer uithalen, weer een proeflapje............
Fustrerend en ik begrijp dan niet wat er niet goed gaat.
Do you have also a problem with making a gauge and it doesn't come out the right way in your project?

Op het blog van the Purl bee kwam ik het waarschijnlijke antwoord tegen voor dit probleem. Doordat ik proeflapjes op gewone pennen brei en het uiteindelijke patroon op de rondbreinaald brei, komt er verschil in de maat. Want het blijkt dat als je breit, de rechte toeren anders van strakheid zijn dan de avrechte toeren!
On the blog of the Purl bee you can find the answer for this problem.
Met foto's wordt er duidelijk uitgelegd hoe je makkelijk een proeflapje kunt maken met het effect van rondbreien.
On the blog they show you how to make a gauge the right way.

Deze oplossing is ontwikkelt door Elizabeth Zimmerman, een der grootste breisters.
Mevrouw Zimmermann was haar tijd ver voor uit en heeft veel technieken in het breien ontwikkelt, waar wij heden ten dage nog profijt van hebben.
Ze heeft een aantal bijzondere boeken geschreven en verdient het bekent te blijven, ook ondere de nieuwe lichting breiers van tegenwoordig.

Er is veel over en door haar geschreven onder andere hier, hier, hier en daar .
This technic is invented bij Elizabeth Zimmermann, a very famous knitter. She did a lot for the knitting techniques and you can find information in the links above.

dinsdag, april 08, 2008

More Stitchmarkers

Nou, dit gaat mijn hobby dus niet worden. Het is leuk, maar ook een gepruts, het maken van stitchmarkers. Toch wil ik met genoeg naar Barcelona, dus ik maak het in etappes.
It's not gonna be my hobby, making stitchmarkers. It's nice but also difficult.
I want to have enough to give away, so I make some at a time.

zondag, april 06, 2008

Stitchmarkers

Over 3 weken zit ik Barcelona samen met mijn jongste dochter. Via Ravelry heb ik bij de group I Love Barcelona Knits gevraagd naar mooie garenwinkels die ik zou kunnen bezoeken. Na wat heen en weer reageren op elkaar heb ik de uitnodiging gekregen om op maandagavond 28 april met ze mee te breien in de garenzaak waar ik zeker moest kijken.

Omdat ik niet met lege handen aan wil komen, heb ik besloten om stitchmarkers te maken. Die komen altijd van pas. En dan in de kleuren van onze nationale vlag.
Graag had ik ook nog iets willen maken met de Fryske vlag maar dat gaat denk ik niet meer lukken.
Het voelt wel vervelend om zover weg te zijn voor een paar dagen, nu mijn vader ziek is. Maar omdat hij nog fit is en vindt dat we moeten gaan, zullen we er 4 leuke dagen van maken.

My daughter and I go to Barcelona on the 26 of april. On this group I asked for yarnshops to visit. The Barcelona Knitters invited me to knit with them on the 28 in the evening. I like that! And I want to give them some presents, so I want to make some stitchmarkers with the colours of the Dutch flag: red, white and blue.
It feels not nice to be so far away for 4 days now my father is ill. But he's still feeling well and want us to go, so we make the best of it.