zaterdag, juni 30, 2007

Even voorstellen

Hier is hij dan Lodewijk (de 14de).
Het was heel erg leuk om hem te maken en ik wil haar daarom hartelijk danken voor het geweldige patroon en het lieve muisje.

Hij heeft al een nieuw baasje en daarom zal ik er nog een breien voor mezelf.

Die voor mezelf zal ik met pennen 1,5 gaan proberen want ik wil een heel kleintje hebben.
Ik ben zo vrij geweest het patroon iets aan te passen. Ik heb snorharen aangebracht en een mondje. Maar wat het meest anders is, is dat ik de benen iets langer heb gemaakt (17 naalden) en dat ik er voetjes aan heb gebreid. Ik heb het op de manier gedaan waarop in het patroon ook de bollingen en vormen gemaakt werden en ik vind het leuk gelukt.

donderdag, juni 28, 2007

Veel om handen

O jee, dat was schrikken toen ik de reactie van Knitting Ajour las. Of ik er wel voor zorgde niet met superwash wol te breien,want dat vilt niet.
Dus wel..........

Balen en wat nu..........niet bij de pakken neerzitten en op zoek in mijn garen voorraad kast. Daar vond ik nog 2 strengen Franse landwol die dus geschikt lijken te zijn.

Nu komt het op vilten aan, maar ik ben een beetje 'huiverig', zal het goed gaan, niet al het werk voor niks.....
En wat doe ik dan, dan stel ik het 'enge' uit en begin aan andere dingen, waar ik ook al lang zin in had.
Zoals muis Lodewijk.

Zij heeft een prachtig uitgeschreven en met foto's geillustreerd patroon wat je kunt downloaden. Echt een aanrader!!
En het breit erg leuk, vooral ook door de handige uitleg. Er ontstaat onder je handen een echt muisje. Ik hoef alleen nog maar een beentje en opvullen en dan is hij klaar.

Dan had ik op mijn zoektocht naar garen wat kan vilten, ook nog een prachtige streng garen van gevonden. Prachtig dun en wel 1200 meter. Dat was best even een klus om die tot bol te winden (toch maar eens op zoek naar een opwind apparaat?).
Na het opwinden heb ik hem even voor de sier neer gelegd en wist nog niet wat ik er mee zou doen. Tot ik vanochtend bij Smoekkk weer een leuke samenbreisite tegen kwam. Hier ga ik het voor gebruiken!

En zonder sokken op de pennen kan ik niet, dus ben ik weer begonnen met een nieuw paar. Weer begonnen bij de teen. Dat bevalt me wel. Ik gebruik dit patroon.

zondag, juni 24, 2007

Vilten tassen 1

Van mijn ouders kreeg ik als geschenk van hun reis naar Kreta een leuk boekje over vilten en een zalig stukje olijfolie zeep met rozengeur.
Ze waren onder andere op bezoek geweest bij een winkeltje van een Nederlandse die daar al 11 jaar woont en kruiden, zepen en ander natuurspul van Kreta verkoopt.

Omdat vilten nu wat te zwaar voor me is (hernia en zo) bedacht ik me om me nu eens te verdiepen in het breien met wol en daarna dit te gaan vervilten. Ik kom dit op veel blogs tegen en het ziet er altijd erg mooi uit.
Tot nu toe wilde ik het niet doen omdat ik het gevoel heb dat het veel meer tijd kost, dan wanneer je gewoon losse wol gaat leggen en dan gaat vilten. Het voelt als dubbel werk.
Maar goed, wanneer ik het niet uitprobeer, dan weet ik het ook niet, dus maar begonnen met een probeersel.

Vilten tassen 2

Tot nu toe maakte ik mijn vilten tassen altijd van merino wol.
Op de gewone vilt manier, dus met water, groene zeep en het leggen van lagen.
Ik maak mijn eigen mallen van plastic zakken en kan zo varieren in formaat en vorm.

Dit bevalt me prima, maar toch, het breien van tassen en dan vilten: ik ga het gewoon proberen.



zaterdag, juni 23, 2007

Singing in the rain

De rode sokken zijn al een tijdje af maar waren nog steeds niet te zien op mijn blog.
Ik had het te druk met nog meer afscheidskadootjes maken:
een vilten tasje voor mijn Stagiere en een vilten tasje voor een collage die na 40 jaar trouwe dienst van haar pensioen gaat genieten. Door de drukte ben ik vergeten er foto's van te maken. Jammer.
Maar deze zijn wel vastgelegd!

Het patroon is van Knitty: Baudelaire.
Het garen is van Klazien: Arwetta.
Pendikte: 2,5

Het is een sokkenpatroon waarbij je met de teen begint.
Het patroon heb ik iets veranderd. Ik ben begonnen met 12 steken op elke pen (zie cast on) i.p.v. met 8 omdat ik anders vond dat de teen zo in een tuitje zat.
En aan de bovenkant heb ik afgekant met een bobbeltjesrand (geinspireerd door dit tasje).

Het patroon breit lekker en valt mooi.
Ik had me voorgenomen om een paar mooie buitenfoto's te maken van mijn voeten met de sokken maar helaas, steeds als ik er aan dacht, regende het weer, daarom even met de pootjes buiten de deur en snel even klikken en dan snel weer naar binnen.

By the way.......het groene tussen de stenen is geen mos en achterstallig onderhoud, maar het kamerplantje slaapkamergeluk, die het erg naar zijn zin heeft bij ons achter op de oude steentjes en in de schaduw. Zijn kleine, lieve, frisgroene blaadjes maken een tapijt op het terras en dat staat mooi.

maandag, juni 18, 2007

Afscheid nemen

Nu onze dochter geslaagd is heeft ze afscheid kunnen nemen van het instituut waar ze drie jaar lang huiswerkbegeleiding en bijles heeft gehad. Het was vooral nodig omdat na een aantal jaren voortgezet onderwijs bleek, dat ze bepaalde basis kennis niet goed had opgeslagen en wat wel nodig is om de steeds moeilijker wordende stof te kunnen begrijpen.
Naast het gewone huiswerk van school, had ze daarom ook huiswerk om de basis alsnog aan te leggen
Op dit instituut hebben ze ook veel ervaring met hoe om te gaan met mensen met faalangst, waar ze ook profijt van gehad heeft.
Omdat ze heel goed en op een zeer prettige wijze begeleid is, vond ik het leuk om als extra een soort tasjes te maken voor de leiding.
Ieder kreeg een papieren tas met daarin 'Mercie'chocolade, het vilten tasje, een kaart van mijn dochter en een brief van haar ouders met daarin onze dankbetuigingen.
Toevallig zijn dit zussen en lijken ze ook op elkaar. De tasjes zijn elkaars spiegelbeeld en lijken zodoende ook aardig op elkaar.

donderdag, juni 14, 2007

Van de nood een deugd maken

Maar allereerst: onze dochter is geslaagd voor haar HAVO examen!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Hieperdepiep Hoera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Gister moest ik in Arhem zijn voor een intake voor de herniaoperatie.
Om nu helemaal van Leeuwarden naar daar en weer terug te rijden alleen voor een half uurtje onderzoek, vond ik wat jammer, vandaar dat ik samen met mijn zoon (hij was chaufeur omdat lang zitten voor mij nu erg vervelend is en ik nu half liggend de weg kon overzien maar dat rijdt wat rot, dus wou hij mij wel rijden .....) naar het MMKA geweest.
Deze maand is er een zeer boeiend expositie genaamd Happy Fashion.
Het is een onderdeel van Arnhem Mode Biënnale, wat een maand lang op meerdere plekken in de stad plaatst vindt.
Het toont ontwerpen van nieuwe ontwerpers, maar ook van bekenden zoals Victor & Rolf.
Door het MMKA liep je op een soort catwalk langs de kleding en kwam zelfs in een kamer met echte tropische vlinders. Er waren twee prachtige truien van de hand van Sandra Backland.
Heel bijzonder was het dat je aan de achterkant, via een trap naar beneden kunt lopen en dan geleid wordt door de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem,waar eindexamenprojecten hangen van de net afgestudeerden.
As je dan je weg vervolgd kun je met een soort pont over de Rijn, naar de voormalige steenfabriek waar diverse 'landschappen' zijn gemaakt waardoor je loopt om de ontwerpen te bekijken. Een hele ervaring.
Er zijn zelfs gehaakte truien die letterlijk en figuurlijk als 'een huis om je heen zitten' .
Op het eind hing dit breiwerk.


Voor wie in de buurt is: Een aanrader!

dinsdag, juni 12, 2007

Eindelijk binnen

Eindelijk, eindelijk!!!! Op 11 april had ik de bestelling geplaatst: 4 'oude' Rowan Magazines en een Rowan patronenboekje (issue four The Feminine Touch).
Maar ik hoorde er maar niks van.
Uiteindelijk werd er op 17 mei het bedrag van de rekening gehaald.
"Nu zal het zo wel komen" dacht ik, maar nee.
Uiteindelijk kon ik mijn geduld niet meer bewaren en ben ik 5 juni gaan bellen met Good Old England. Een aardige mevrouw kon me vertellen dat het pakket op de 18de al verscheept was, maar ja, ik had niks ontvangen.
Ze zou het nogmaals sturen.
En maar weer wachten, hopen en de moed niet opgeven.
Maar vandaag is het gekomen! Erg mooie boeken. Ik ben er erg blij mee.

maandag, juni 11, 2007

Patchwork met breien en Tadema

Zaterdag weer even mijn slag geslagen bij de Sleghte.
Allereerst een boek met allerlei breipatronen. Nou heb ik daar al veel van, maar ach, er kan nog meer bij.
Dit boek sprak mij erg aan omdat ze de steken op proeflapjes breien en die kun je dan weer aan elkaar naaien (als patchwork) om zo een 'quilt' te krijgen. Een leuk idee.

Verder nog een heel bijzonder boek over draperieën.
Ik ben altijd druk aan het naaien geweest, voor mijn kinderen en voor mezelf, maar de laatste jaren vind ik het steeds meer een opgave om al die patroon onderdelen op papier over te nemen en dan op stof etc. Ik vind gewoon een lap leuk omknopen eigenlijk wel zo makkelijk.
Ik ben daarom ook gek op schilderijen waarop dat goed te zien is, zoals bij Sir L. Alma Tadema. Zijn schilderijen vind ik erg boeiend, niet alleen om de stijl die hij hanteert maar ook om goed te zien hoe die lappen dan om het lichaam vallen en hoe het technisch in elkaar zit.
Leuke bijkomstigheid: Tadema is geboren in Dronrijp, een plaats dicht bij Leeuwarden.
Hij is dus een Fries, die het zover geschopt heeft dat hij in Great Britain tot Sir geslagen is!
Nou vond ik een boek die over dit onderwerp gaat, de geschiedenis van het omwikkelen en knopen van lappen tot kleding en ook patronen om rechte lappen zo te knippen dat je er mooie creaties van kunt maken.
Cora Kemperman lijkt haar inspiratie soms ook te halen uit de oude klassieken, want in haar ontwerpen komt het knopen van lappen tot kledingstukken ook vaak voor.

zondag, juni 10, 2007

Nog een actie

. . . . . . . . . . . die geslaagd is!!!! Tijmman heeft de Marathon van Leeuwarden uitgelopen!!!!!!!!!!!

zaterdag, juni 09, 2007

De vlag kan uit

Zonet heb ik een mail ontvangen van Yvonne Koop. Zij is hoofdredactrice van Handwerken zonder Grenzen. Ze heeft gister een gesprek gehad met de nieuw uitgever.
Hieronder een deel van haar mail:

Op je weblog kun je melden dat dus HzG vanaf juli weer gaat verschijnen en dat de abonnees gewoon krijgen waar ze recht op hebben, nl 6 of 12 nummers, al naar gelang hun abonnement. De datum waarop hun abonnement afloopt c.q. verlengd kan worden schuift gewoon op.

Mensen, het blad is gered!

vrijdag, juni 08, 2007

Tip van de sluier

Deze mail van de curator is gisteravond laat bij mij binnen gekomen en wil ik graag met alle lezers en fans van Handwerken zonder Grenzen delen.

HZG is inmiddels verkocht en overgedragen aan een uitgever, die het blad zal (doen) voortzetten. Het blad is derhalve “gered”.
Ik bericht U op zeer korte termijn met betrekking tot de gegevens van de koper.
U kunt daarvan op Uw blog melding maken.



Ik durf haast nog niet te juichen, wil nog even de naam afwachten en horen wat de uitgever van plan is, maar volgens mij kunnen we zeggen dat de actie succes heeft gehad?!

dinsdag, juni 05, 2007

Wachten 2

Op 11 april heb ik bij Rowan een mooi blad besteld met het patroon erin van de trui hieronder. Ook heb ik 4 oude Rowan Magazines besteld.
Vol geduld zat ik daar steeds op te wachten. Eindelijk werd 17 mei het bedrag van de ING Cart gehaald, dus nu zou het echt snel komen, dacht ik.
Inmiddels is het 5-6-7 maar heb ik nog niks ontvangen.
Dus maar gebeld naar Holmfirth GB waar het bedrijf zit. Na veel zoeken in de computersystemen kon de aardige mevrouw mij melden dat de bestelling al op 18 mei verscheept was, maar ik heb niks ontvangen!!!
Nou zal ze het nogmaals sturen..................hopelijk komt het nu wel aan!!


Wachten

De curator heeft mij laten weten dat hij aan het eind van de week meer kan vertellen over wat de actie bereikt heeft. Hij liet wel weten onder de indruk te zijn van de vele reacties en de vele mails voor een abbonement die hij ontvangen heeft en vond het heel bijzonder dat lezers zo op de bres stonden voor hun blad. Ondertussen vorderen de sokken gestaag. Ik ben afgestapt van het samenbreien op een rondbreinaald, omdat mij dat niet goed handigd.
Nu doe ik ze om en om een stuk zodat ik goed kan zien hoeveel garen ik nog heb. Zo kan ik de lengte aanpassen aan de hoeveelheid garen.

Doordat ik zo vermoeid ben van de hernia (het nog steeds niet helemaal goed slapen en de last die het geeft) en door de morfinepleisters, moet ik rustig aan doen. Omdat mijn wilskracht daar moeite mee heeft moet ik goed naar mijn lichaam luisteren. Daarom heb ik besloten om verstandig te zijn en niet mee te gaan met een geweldig leuk personeelsuitje van mijn werk.
Ze gaan vrijdag (stralend weer voorspeld) met een boot naar Terschelling en daar zalig fietsen en leuke dingen doen. En baal baal baal ik ga niet mee terwijl ik zo ontzettend van zulke uitstapjes hou. Verstandig ja.................maar knap balen!!!!!!
Ik weet het .........er zijn veel ergere dingen in het leven en ik hoef niet te klachen maar dit vond ik toch wel wat zielig voor mezelf, vooral omdat dit al week 13 is dat ik er mee zit.

zondag, juni 03, 2007

168 reacties

Vandaag gaan er 168 reacties op de post richting curator.
Reacties die allemaal hetzelfde melden namelijk:
We willen Handwerken zonder Grenzen niet kwijt!!
Ik ben erg blij dat zoveel mensen de moeite genomen hebben om een reactie achter te laten (bij Marcella of bij mij) om daarmee te laten zien dat het blad niet verloren mag gaan, omdat het een van de weinige goede bladen is op Handwerkgebied en het juist door zijn kwaliteit zo enorm gewaardeerd wordt. Hartelijk dank allemaal!!!!!!!!!
Morgen neem ik weer contact op met de curator en zal ik vragen hoe het er voor staat. Hopelijk kan ik snel met positief nieuws komen!

Nu maar weer over tot de orde van de dag op dit blog, namelijk posten over breien, vilten en co.
Onderstaande tasje heb ik afgelopen dagen gemaakt voor een lieve collega van mij, die net verhuisd is. Ze houdt erg van deze kleuren en zal het tasje waarschijnlijk in huis zetten voor de sier i.p.v.te gebruiken.