zaterdag, september 30, 2006

Zigzag sok alias Jaywalker

De eerste sok is af.
Na alle reacties over de pasvorm van deze sok was ik wel wat huiverig om door te gaan. Uiteindelijk past de sok. Hij is wel wat lastig om aan te trekken, met name het eerste stuk is vrij stug.
Maar als ik hem aan heb, dan zit hij erg lekker.
Nu door met de volgende en zorgen dat dit niet een UFO wordt want dat is verleidelijk met al dat leuks wat ik ook aan het doen ben.

vrijdag, september 29, 2006

ABC.........

... van mijn Moeder.
Op de logs van haar en zij en anderen kom ik het project van ABC borduren regelmatig tegen. Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik daar niet aan mee mag doen omdat ik al zoveel UFO's heb liggen en er meer in het leven is dan handwerken. Toch jammer.

Mijn moeder heeft me een tijd terug een aantal van haar school handwerkjes gegeven. Onder andere dit prachtige merklapje. Ze maakte het als 11 jarig meisje in 1947. Vlak na de oorlog, wat een geschiedenis.
Fijn dat mijn moeder en ik samen en ook met mijn zusje er nog zo van kunnen genieten, van dat handwerken en het gezellig samen zijn.

donderdag, september 28, 2006

Doorzetten

Ik ben toch maar door gegaan met de handschoenen. Heb een ander patroon gezocht met minder steken zodat hij beter om mijn hand zit.
Verder heb ik besloten om de want te breien met roze en knalrood, zodat het patroon beter uitkomt.

Alleen de wol doet wat 'raar'.
Bij het op opwinden ging de twijn er wat uit waardoor de draad losser werd. Zou ik het garen anders moeten opwinden tot een bol??


Ook tijdens het breien draaide het garen zo dat de twijn eruit verdween. Zelfs zo erg dat de roze draad al eens brak. Doe ik iets fout of ligt het aan het garen?? Heeft iemand tips hoe dit te verbeteren??

En waarom komen de foto's niet op volgorde binnen zoals ik aangeef?? Snap ik ook al niks van Blogger.

Nu nog iemand vinden die weet hoe het basispatroon gemaakt wordt, want ik ben gewoon begonnen met alleen het plaatjes voor me. Op wat voor hoogte moet ik wat doen voor de duim en hoe maak ik op het einde de top??

woensdag, september 27, 2006

Ik word soms...................

............ niet goed van mezelf.
Het grote probleem: GEEN KEUZES MAKEN.
Zo lastig en zo erg vervelend. Ik vind het vervelend dat ik keuzes moet maken (ik wil alles) en het is erg vervelend dat ik het slecht kan.
Als voorbeeld: Ik wil graag met een nieuw project beginnen want er liggen niet zoveel UFO’s meer (ahum). Maar wat zal ik gaan doen? Zoveel leuke patronen, wat wil ik, wat voor garen heb ik op voorraad, maar wil ik dat garen wel voor dat project?
Na lang zoeken op internet en in mijn eigen mappen en boeken heb ik uiteindelijk besloten (en daar is wat kostbare tijd mee heen gegaan!) om met het garen wat uit Tallinn komt een paar Estonian mittens te breien. Vind ik wel toepasselijk om hiervoor garen uit Estland te gaan gebruiken, worden het echte Estonian mittens.
Maar dan moet ik kiezen uit al die prachtige patronen uit de boekjes van Aino Praakli. Help, weer een keuze maken. Dat lukt uiteindelijk maar dan is het dubben over welke garens ik samen wil gaan gebruiken. Rood en roze? Uiteindelijk wordt het rood en donkerrood. Lijkt me mooi, maar al in de eerste naald begin ik te twijfelen.
O, ik ben nog vergeten te vermelden dat TWIJFELEN ook een groot probleem is of is dat gewoon een variant op geen keuzes kunnen maken?
Ik ga door en begin dan te twijfelen aan de naalddikte. Toch maar op dunnere pennen? Dat uitproberen en weer twijfelen. Dan twijfelen of het wel goed komt met de breedte van de want, is hij niet te breed? Overleg met Marijgje. Ja hij zou smaller kunnen , maar dan komt het uitgezochte patroon niet uit. Dus weer een nieuwe zoeken. Ja welke? En de kleuren,vallen die wel op samen of is het patroon niet te zien………….

Uiteindelijk, na veel proeflapjes, weer uithalen, weer opnieuw beginnen, weer twijfelen, weer uithalen en overleg met het gezin en Marijgje, heb ik al helemaal geen zin meer in dit project.

WAAROM KAN BREIEN SOMS ZO MOEILIJK ZIJN?????

dinsdag, september 26, 2006

De Breirol van mijn Moeder

Op 20 augustus had ik een bericht geplaatst over de breirol van mijn Oma (de moeder van mijn vader).
Vandaag heb ik een bericht over de breirol van mijn Moeder.
Mijn moeder is een zeer actieve vrouw van nog maar 69 lentes jong. Ze doet veel aan sport (ook denksport) en veel aan handwerken. Beide doet ze al heel haar leven lang. Sinds kort is ze zich aan het verdiepen in het computergebeuren, op aanraden van kleinkinderen en kinderen. Nog even en ze kan ook dit blog lezen.
Een tijd terug heeft ze me een aantal van haar handwerkjes van school gegeven. Prachtig om te zien wat de meisjes vroeger leerden op handwerkgebied en hoe mooi mijn moeder het gemaakt heeft! Zij vond handwerken erg leuk om te doen en het was haar sport om het zo mooi en zo snel mogelijk af te krijgen. Bij elk handwerkje had ze wel een leuk verhaal te vertellen, zo blijven de herinneringen levend.

De breirol is niet lang maar erg boeiend. Wat ik zelf erg mooi vind is het feit dat ze de patroontjes moest uitschrijven in een klein schriftje. Met haar prachtige handschrift heeft ze het vastgelegd voor het nageslacht. Als Sampler M af is zal ik haar aanwijzingen gebruiken om haar rol na te maken.





maandag, september 25, 2006

Af


Het pakket voor mijn Buuf is af. Nou ja af............ik weet steeds weer nieuwe dingen om er bij te breien, maar eens moet je zeggen: "Nu is het klaar!"

Het pakket bestaat uit 7 kadootjes.
Te weten:

1. Sjaaltje met bier voor de vader
Sjaal met bellenblaas voor de zus

2. Rompertje met naam erop geborduurd,
Knutselpakketje voor de zus


3. Knuffeltje
Wiegje met babytje voor de zus



4. Dagboekje voor de moeder om alle eerste indrukken in op te schrijven want de kraamtijd gaat zo snel voorbij
Boekje met pennetje voor de zus










5. Zakje met Kneipp badspulvoor de moeder
Zakje met haarspeltjes voor de zus















6. Slofjes
Sokjes voor de zus














7. Mutsjes voor de baby en de zus












Nu nog leuk inpakken en dan is het wachten op wat er komen gaat. Het is nu 2 weken voor de uitgerekende datum dus vanaf nu kan het elke moment geboren worden.

zondag, september 24, 2006

Antwoord

De muts is af, de winter kan voor Tijmman beginnen.

Dit was voor het eerst dat ik een engelstalig patroon heb gebruikt en door de vertaallijst was het toch makkelijk.
Ik heb me helemaal aan het patroon gehouden, maar als ik de muts nog eens ga breien dan doe ik het op een rondbreinaald.

En het antwoord op mijn vraag bij wel uniform deze kleuren past.............................bij het uniform van de conducteur van de NS.

zaterdag, september 23, 2006

Halfdome

Mijn man vroeg me laatst of ik een muts voor hem kon breien die hij op zijn werk makkelijk op en af kan zetten. Bij zijn uniform zit wel een muts maar dat is een groot onhandig geval, met flappen die boven op vast gezet moeten worden of over de oren gedragen kunnen worden.
Bij Knitty vond ik een leuk patroon wat echt voor hem ontworpen was, leek het wel.
Het garen is van Steinbach Wolle en is half wol en half acryl omdat helemaal wol te warm zal worden voor hem.
De kleuren passen bij zijn uniform. Enig idee wat voor werk hij doet?

Bij de Hema zijn nu bakken met deksels in de aanbieding. Ik heb een aantal doorzichtigen gekocht en vind ze heel erg makkelijk om mijn garens, die ik nog niet gebruik, in te bewaren. Ik kan het garens prachtig zien, maar ze worden niet stoffig of vies en trekken geen motten aan.
Ook heb ik in een aantal bakken de diverse breiwerken en andere werken, die ik onder handen heb, gestopt. Dan ligt alles niet meer zo door elkaar en kan ik, naar gelang mijn stemming (kijk even naar de breischaal bij Smoekkk) een bak pakken.

vrijdag, september 22, 2006

Us Heit

Het kraampakket voor de buurvrouw vordert gestaag. Het is grappig, met mooi weer zit ik achter in de tuin te breien en hoor over de schutting het buurmeisje druk zingen, terwijl haar sjaal op mijn pennen steeds langer wordt.

Bij de sjaal voor de baby geef ik ook bier voor de buurman van het merk Us Heit. Dit is Fries voor onze vader omdat hij voorde tweede keer vader wordt.
Grappig detail, de smaak heet Buorren bier. Buorren betekent buren en wij zijn de direct naaste buren van hun.

De sjaal voor de baby is een gewoon sjaaltje. Die voor het buurmeisje bestaat uit een lap waarbij ik twee spleten gebreid heb aan de ene kant en aan de andere kant een versmalling gemaakt heb ongeveer 15 cm vanaf het begin. Nu hoeft ze geen dikke knoop onder haar kinnetje maar kan ze gewoon het ene stuk door het andere trekken en dan zit de sjaal mooi vast en blijft ze lekker warm.

donderdag, september 21, 2006

Estonia

Mijn vriendin Marijgje is terug van haart trip naar Estionia. Ze verbleef in de hoofdstad Tallinn samen met 3 collega's van haar.
Zij had het doel om daar te kijken naar textiel/breigarens en liet al op de kaart, die ik kreeg, blijken dat ze helemaal enthosiast werd van de winkels met al het mooie breigarens en met prachtige handschoenen en sjaals. Bij elke winkel met garen die ze binnen stapte kwam de de zalige wolgeur haar al tegemoet.

Er was zoveel moois dat ze de eerste dagen niet wist wat te kopen. Uiteindelijk heeft ze voor zichzelf het een en andere gekocht en ze bracht voor mij het volgende mee: 3 bol 100% wol garen in de prachtige kleuren knal rood, bordeauq rood en roze en een prachtige bol 100% wolrood/wit garen. Allen ruiken zalig naar schaap en voelen heel lekker zacht. Het is voor pennen3-3.5. Marijgje hartelijk dank voor het meenemen!!!!

En dit was haar reactie op het bericht van gister:
ja, een eigen blog, leuk! Tijm vraagt me minstens 1 x per week wanneer dat komt.... we zullen zien!Estland is een waar brei-el dorado!garens, wolgeur, breinaalden en fantastische ingebreide patronen in truien, sokken en wanten, 100% wol of gemengd met vos of hondenhaar! erg de moeite waard!Tijm, ga met een aantal blogdames een paar dagen in Talinn buurten, weet nog wel een leuk hotel!

woensdag, september 20, 2006

Geen tijd voor breien

Gisteren weer heel de dag aan het werk geweest en 's avonds 'moest' ik naar Bears. Omdat het een prachtige avond was ontstond er een schitterende zonsondergang.
Daar hebben we enorm van genoten.
Maar door alle drukte is het breien er vandaag bij in geschoten.

Mijn vriendin Marijgje is ook weer terug van haar trip naar Estland. Ik ben erg benieuwd hoe ze het heeft gehad en wat ze er op textiel gebied heeft gekocht.

dinsdag, september 19, 2006

Mijn zoon

Mijn zoon is al jaren actief op internet.
Als klein jongetje fietste hij naar de biblotheek omdat wij geen computer hadden. Hij heeft het gebruik van de computer en het werken op internet zelf helemaal uitgezocht en was al snel een vraagbaak voor vele mensen.
Toen hij ouder werd, kwam het ondernemersbloed boven. Hij ging als 12 jarige beleggen en begon een eigen internetbedrijf.
Inmiddels is hij 19 jaar, heeft een goed lopend internetbedrijf (zie laatste tijdschrift van Garp) heeft veel conecties in deze wereld en wordt steeds bekender.
Niet alleen is hij erg getalenteerd, maar hij is ook sociaal en gezellig.
Tot mijn grote verrassing vond ik net een bericht op zijn log en deze gaat over mij!!!!
Omdat hij heel veel weet over alles op internet en over bloggen, marketing, branding en zo was ik zeer vereerd met zijn bericht en zijn complimenten over mijn blog.

Lieverd, Hartelijk dank!!!!!!

Wie wat bewaart ...............

Regelmatig kom ik op blogs van mensen die naast breien ook graag borduren. Een ervan, namelijk Berthi (met een prachtig blog) heeft het leuke plan opgevat om met elkaar het ABC te borduren, ieder op zijn of haar eigen wijze. Het lijkt me heel leuk om mee te doen maar ik doe al zoveel en er blijft al zoveel liggen waar ik niet aan toe kom. Dus heb ik helaas het (verstandige ?) besluit genomen om niet mee te doen.

Gister had ik een echte klussen dag en was ik vanalles aan het nakijken en aan het opruimen. Ook mijn mappen waarin ik vanalles bewaar. En zowaar, ik heb prachtige ABC patronen bewaard uit oude Ariadnes!! Zo mooi!!!
Met jeukende vingers en pijn in mijn hart heb ik er naar gekeken en ze toen weer dicht gedaan en op de plank gezet.
Wie weet,voor later?

maandag, september 18, 2006

Herfst kleuren

Op mijn vrije dag ga ik meestal extra lang naar de tuin. Maar omdat het nu zo bewolkt is en ik in huis genoeg leuke klussen heb te doen, ben ik daar mee bezig.
Het herfstgevoel mag van mij nu ook weer in het interieur terug komen, vandaar dat ik de rode kussens weer op de bank heb gelegd.

Een van de kussenslopen heb ik zelf gebreid. Ik heb dit gedaan met resten garens.Ik maakte zelf een draad door 5 garens samen te voegen en op dikke pennen tricot te breien. Door steeds een van de garens te vervangen door een ander garen verspringt het effect steeds een beetje. Je kunt hier leuk mee spelen/ experimenteren en zo veel verschillende effecten krijgen. Ik heb het nu alleen bij rood tinten gehouden, maar het is ook leuk om het met diverse kleuren te doen. Een spencer in witten hangt in mijn kast.

zondag, september 17, 2006

Slofjes en sokjes

De sokjes voor de 'grote zus' zijn klaar en mogen nu op de foto met de slofjes voor haar nieuwe broertje of zusje (zie voor uitleg post: Kraampakket).
Een leuk stelletje. Hopelijk worden zij (de buurkindertjes) dat ook samen. Het buurmeisje is een geweldig leuk, vrolijk en lief kind dus het zal wel los lopen.
De slofjes maak ik volgens een patroon uit een oude Ariadne. Mijn kinderen hadden ze ook vroeger en ze zitten heel goed. Het koordje maak ik vast aan de achterkant van het slofje. Mocht het kindje het per ongeluk los krijgen dan blijft het aan het slofje hangen en gebeurd er verder niks vervelends.

zaterdag, september 16, 2006

Kraampakket

De tijd begint te dringen. De buurvrouw loopt op het laatst. Omdat ik voor haar toekomstige kind een paar slofjes gebreid heb, maak ik ook even snel een paar sokjes voor het buurmeisje.
En nu maar hopen dat ze op tijd klaar zijn.

Het kraampakket bestaat uit 14 kadootjes, die per 2 bij elkaar horen zodat er voor 7 dagen kadootjes zijn. Een kadootje voor de nieuwe baby en de ouders en een voor 'de grote zus'. Ik probeer dat de kadootjes die samen gegeven worden enigsinds bij elkaar horen, zoals voor beide een mutsje of in dit geval slofjes en sokken.

vrijdag, september 15, 2006

En dan...................

.......................ligt internet er uit en ben ik niet meer verbonden met het W W W.
Wat ben je dan 'onthand' zeg.
En wat ben ik tegenwoordig afhankelijk van het internet, of voelt dat nu even zo?
Ach, het geeft lekker veel tijd om te breien.

donderdag, september 14, 2006

Boeken

Via Bol heb ik twee boeken van Nancy Bush bestelt. Ze zijn gister gearriveerd en zijn prachtig en inspirerend. Ik wil ook graag haar nieuwste kopen, maar als ik de titel invoer op de site van onze boekhandel in de stad komt haar iets oudere boek op het scherm te staan, omdat beide boeken dezelfde hoofdtitel hebben.

Vandaag is mijn vriendin Marijgje op het vliegtuig gestapt om zes dagen te verblijven in Estland. Heel bijzonder. Ze gaat ook voor mij kijken naar bijzondere garens en aanverwante artikelen voor handwerken. Ik ben benieuwd waar ze mee thuis komt.

woensdag, september 13, 2006

Zwoele septemberavond

Zes keer in het voorjaar en zes keer in het najaar ben ik met 4 andere vrouwen op masterclass bij de kunstenares Juut van Koppenhagen. In het verleden maakte ze sieraden en objecten van fietsbinnenbanden, auto binnenbanden en ander 'afvalmateriaal'. Ze had diverse exposities in musea en galeries.
Nu ze lichamelijke problemen heeft en het zware werk zelf niet meer kan doen, heeft ze het plan opgevat om andere creatievelingen verder te helpen in hun proces. Inmiddels doet ze dat al meer dan 10 jaar waarvan ik de laatste 3 jaar meedoe.
We werken in en bij een grote deel (grote schuur van een kophalsromp boerderij) midden in de landerijen en de natuur, vlak onder Leeuwarden, bij Bears. We hebben zicht op het beroemde Jorwerd.
Gisteravond was het weer zover en we konden genieten van een prachtige zonsondergang. Dat alleen al is een prachtig geschenk.
We werken deze zes keer met sportmaterialen zoals, ballen, skiës, hoepels, vollybalnetten en nog veel meer. Het werkt verslavend maar ook confronterend.

dinsdag, september 12, 2006

Weer uithalen?

Patroon 11 van Smapler M is een mooi werkje maar ook wel wat moeilijk. Je moet je hoofd er goed bij houden. Bij de rode breirol, die ik ook brei, zag ik dat het patroon veel naar binnen trok en dat er steken bij moesten om de kanten gelijk te houden met de andere patronen. Carla had er ook al voor gewaarschuwd.
Bij mijn 'originele' rol heb ik deze wetenschap toegepast en heb de oefening van de rode rol weer uitgehaald om die ook met een goed aantal steken te breien.
Nu is de witte klaar maar ik ben ontevreden over hoe de zijkanten bij het partoon zijn. Rechts is het 3 ribbels, 4 recht, 2 avrecht, 1 recht. Links is het 3 ribbels, 4 recht en dan begint het. Het aantal steken is goed maar het is niet mooi symetrisch. Ik zal met de rode breirol het anders uitproberen.
Bah, moet ik dan de witte ook weer overnieuw doen?

zondag, september 10, 2006

Oeps.......................

........................ ben ik toch weer voor de bijl gegaan!
Ik zou zo NIET naar de open dagen van het Atelier en verteltheater Niels Holgersson, omdat ik de laatste tijd zo zalig aan het breien ben en geen tijd heb om andere dingen op te pakken.
En ik zou NIET omdat ik nog zoveel materiaal, patronen, pakketjes, popjes heb liggen die ook wel eens aan de beurt willen komen.
Maar gister werd ik zo onrustig en wist niet wat het was, kon mijn draai niet vinden, zelfs niet in het breien en ook niet in de tuin. De 'Nielskoorts' had toch toegeslagen en er was geen houden meer aan.
Samen met mijn moeder, zusje, haar dochter en vriendin van haar zoon, zijn we er heen gegaan. Als een warme deken op een koude winteravond, zo omhult het gebeuren je. Zoveel moois gezien, zo'n gezellige sfeer, zo prettig en handig ingericht en vriendelijke medewerkers die klaar voor iedereen staan. Echt een aanrader voor wie nog niet verslaafd is!
Uiteindelijk toch weer met een tas vol thuisgkomen. Maar daarin ook echte Franse Landwol om beenwarmers van te breien.
Ook al wordt het de komende dagen weer wat zomer, de seizoentafel gaat nu definitief naar de herfst.

zaterdag, september 09, 2006

Weekend, jaywalker sok, kettingbrief........

Weekend en het wordt mooi weer!!! Dus ik zal veel te vinden zijn op de tuin. Lekker genieten van de zon, de najaarsgeuren, al de oogst die de tuin me gegeven heeft en het hout wat mijn man en mijn vader deze week gehakt hebben. Zitten we deze winter ook weer warm.

De zigzagsok/jaywalker vordert gestaag. Het patroon is leuk maar zoals verwacht (na al de reacties) hij zit wel krap.
Ik pas de sok wel maar ik denk toch dat hij naar een van mijn dochters gaat en dat ik later met een andere wol het nog eens ga proberen en dan met meer steken. Eigenwijs kun je het noemen, maar ik WIL proberen een passend paar voor mezelf te krijgen.

De kettingbrief uit het vorige bericht wil ik graag sturen naar mijn zusje.

Ja, en het plaatje? Ik hou nu eenmaal van een foto bij de tekst. Ben vooral visueel beeldend ingesteld en heb zelf behoefte aan beeld bij woorden. Zal de dyslectie zijn.
Dit garen komt uit Schiermonnikoog en had ik nog liggen. Handgeverfd en handgesponnen en ik wil er een muts van maken. Maar nu eerst die ...... zigzagsokken.

donderdag, september 07, 2006

Kettingbrief

"O jee, gaat dit nu ook al op de blogs beginnen ?" dacht ik toen ik de kettingbrief las op de site van Froukje Smoekkk. Maar het idee achter deze kettingbrief vond ik wel leuk, namelijk via vragen elkaar beter te leren kennen. Daarom doe ik mee.
En nu de brief:

This is a knitting chain blog post. What you should do if you read this is the following:
1. Copy this text including the questions below in a post on your own blog, and add one question by yourself. If the total number of questions on the list exceeds 10, get rid of the top question on the list. Include a link to your blog to your own thought up question. Do not include other peoples’ answers to the questions.
2. The question you think up should be controversial (it’s up to you to decide what that is), but adhere to netiquette, so nothing offensive, please!
3. Include the answer to all the questions incl. your own in a PS to your posting text.

Otherwise, no rules.
You can tag specific bloggers to answer the questions but knitters can also just take the up the challenge when they feel challenged enough by reading the chain blog post. You can change the picture if find a better one, if you use the original, keep the reference to their website. You can add comments to the questions and there’s no limit to the length of your answers, nor of the amount of blogreaders you tag. If you do take up the challenge you could leave a comment on the blog where you saw it.

Needless to say, this chain has started in 1976 in a small rural village in the Andes mountains. Do not break the chain! Knitters who read this and do not take the challenge of answering will turn into something like this:

Questions:
1.Have you ever considered to knit while sitting on the toilet (so-called ‘knitting in private’?(question by tingletangle)
2. Did you ever threw yarn in the dustbin because at that moment you thought you wouldn't ever like or need it again?(question by Froukje)
3.What is the stranges reaction you get at your knitting? (question by Tijm)

PS:My own answers on the questions are:
1. I haven't got the time to "knit in private" because I do my thing and that's very quick!
2. I wish I was able to throw things away. I'm a great collector of al kind of things. My husband thinks that some time not far away in the future this house is to small for all my things. But throwing yarn away is something I never will do!!!! Then you prefer to give it to sombody else.
3. When I was learing for Art therapist a teacher was laughing into my face and told me that I was a stupid old lady to do that (and he was looking at my knitting). It hurts very bad and I was sad about it. That was the time I realise that people judge you just because you do something (with you like) and looking down to it.

....Marian'ne M: consider yourself tagged: you are next in the curse of the knitting chain blog post....!

Stitch 'n Bitch Fryslân

Het is en feit, de friesche SnB is begonnen!!!
Marijgje en ik hadden al langer het idee om dit op te pakken maar het bleef erbij. De reactie van Froukje Smoekkk gaf ons het laatste zetje. Daarom hebben we haar ook uitgeroepen als erelid van SnB Fryslân.
We waren met z'n tweeën maar het was heel gezellig en we hebben allerelei zaken geregeld zoals hoe er meer publiciteit aan te geven.
Er zouden anders ook 3 andere mensen komen de eerste keer maar ze waren helaas verhinderd.

woensdag, september 06, 2006

Zigzagsok

Vandaag ben ik begonnen aan de zigzag sok. Het patroon was ik al op verschillende blogs tegen gekomen en hij leek me erg moeilijk. Ook het feit dat het patroon in het engels was schrok mij af.
Gelukkig had Wolhalla het patroon bij haar kadootjesrubriek staan (en kun je het makkelijk uitprinten) en ben ik er toch aan begonnen. Erg makkelijk en leuk om te doen.
Door dit bijzondere patroon is de rekbaarheid wel minder groot dan bij andere patronen. Wel iets om rekening mee te houden. Hier staan tips hoe dit op te vangen wanneer het nodig is en nog meer leuke wetensaardigheden over de Jaywalker, zoals deze sok in het engels heet.

dinsdag, september 05, 2006

Het normale leven

De kinderen zijn gister weer naar school gegaan. Lesrooster halen, inleiding van de leraren luisteren. Vandaag begint het normale schoolleven weer voor hen en voor mij als moeder dus ook.

Deze tas had ik een tijd geleden al gevilt maar hij lag er nog steeds. Tijdens het opruimen kwam ik hem weer tegen en heb ik hem meer vooraan gelegd bij de 'nog af te maken werken' . Ik wil de voorkant versieren met kraaltjes en boruren met spiralen. Materialen en technieken die ik veel gebruik op mijn viltwerk.

maandag, september 04, 2006

Spiraalsokken

Ze zijn klaar, de spiraalsokken.
Het was leuk om ze te maken. De spiraal loopt door de strepen heen wat het breisel een ander karakter geeft dan als je het gewoon recht breit.
Persoonlijk vind ik de kleuren iets te fel en ik overweeg om het patroon nog eens te maken maar dan met een wat neutralere streepgaren.

Ik heb nog heel veel op mijn verlanglijstje staan om te gaan maken en ik weet nu niet wat ik als eerste zal gaan kiezen. Ik heb nog mooi garen liggen, maar het gekke met mij is, dat als ik mooi garen koop, ik het eerst wil bewaren voor iets heel bijzonders. Maar als dat bijzonders zich dan aandient, vind ik het weer jammer om het garen te gaan gebruiken, want dan is het gebruikt en kan ik het niet voor wat anders bijzonders gebruiken. Je begrijpt, het einde van het liedje is dat het garen op de plank blijft liggen en niet gebruikt wordt. Zonde!!!

zondag, september 03, 2006

R in de maand

Hoera de R is weer in de maand!
Voor mij betekent het, dat het vilten weer volop kan gaan beginnen. In de zomer heb ik er minder behoefte aan maar in de wat donkere, koude, sombere, natte maanden van het jaar is het geweldig om te doen.
Ik ben weer even wezen kijken op de site waar ik altijd wol bestel en heb ook weer heel veel ideeën om te maken! Laat de herfst en de winter maar komen!!!

'Vallende' blaadjes en vlechtwerk

Doordat ik patroon 9 van Sampler M al snel klaar had, was de verbeterde versie te laat om toe te passen. Toch beviel me dit niet.
Toen ik gisteren zou beginnen met patroon 10 heb ik toch eerst de 'blaadjes' uitgehaald en overnieuw gebreid (en wat heb ik een hekel aan uithalen!).
Het vlechtwerk werd daardoor pas vandaag gebreid. Nu ben ik blij dat ik het toch zo gedaan heb, want de blaadjes zijn nu leuker en anders was ik me toch blijven ergeren aan het feit dat ik niet versie 2 gemaakt had.

zaterdag, september 02, 2006

Nuttig wachten

Mijn nichtje was erg blij met het wiegje en het popje! Het is ook fijn dat haar ouders eigengemaakte kado's erg waarderen.
Ik reis meestal met de trein en moet daardoor vaak wachten. Die tijd benut ik graag nuttig en daardoor sta ik op de meest vreemde plaatsen te breien of te lezen. Hier op het station van mijn geboortedorp.

Zakje?


Gisteravond nog lang aan het werk geweest want het is toch altijd meer werktijd dan ik van te voren inschat.
Het is een zakje geworden met een verrassing van binnen.









Als je het zakje open maakt en de de bovenste rand omkrult ontstaat er een wiegje (compleet met matrasje, kussentje, dekentje en kapje). Ik heb er een Mini Baby Born er ingelegd. Ik wist niet dat dat bestond maar dit popje past er prima in.
Het patroon vond ik jaren geleden in een stapel HzG van mijn Tante B. (de tante van de breirol van mijn Oma) die ik even mocht lenen om te bekijken. Ik heb toen patronen en artikelen die ik interessant vond gekopieerd waaronder dit patroon uit het eerste nummer van 1993

vrijdag, september 01, 2006

Bijna weekend

Allereerst wil ik jullie wijzen op het project wat Froukje aan het maken is. Ik ben erg onder de indruk ervan.

Mijn sokken vorderen gestaag. Op mijn werk heb ik weinig pauze maar als ik het heb pak ik ze er wel even bij, wat veel bijzondere reacties geeft.
Het kado voor mijn nichtje moet vandaag klaar zijn, dus daar ga ik vanmiddag na mijn werk mee verder.

Verder vind ik het heel bijzonder hoe iedereen zo lief, gezellig, motiverend en ondersteunend naar elkaar is op de blogs en bij de reacties. Het is een bijzonder gevoel om via zoiets kils als internet toch verbonden te zijn met elkaar en je een beetje in een veilig, warm coconnetje te voelen met gelijk gestemden.