donderdag, augustus 31, 2006

Paars kadootje


Zaterdag wordt mijn jongste nichtje 5 jaar. Ik ben voor haar een kadootje aan het breien in haar lievelingskleur: Paars.
Het garen heb ik eens gekregen van een 'oude' handwerkjuf van de lagere school van mijn kinderen (ja mijn kinderen hebben nog breien, haken, weven, borduren en kleding naaien geleerd). Doordat mensen wisten wat ze deed kreeg ze regelmatig allerlei garens. Omdat de school alleen met wol en katoen wilde laten werken had ze heel veel garen met iets acryl erdoor. Ze wist dat ik een breigek ben en daarom gaf ze die partijen aan mij.

Ik heb er al veel mee gedaan en nu dus dit breisel.
Ik onthul pas zaterdag, wanneer mijn nichtje jarig is wat ik precies aan het maken ben.

woensdag, augustus 30, 2006

Mode in Nederland

Een tijdje terug heb ik dit mooie boek gekocht. Er staat een korte beschrijving in over de geschiedenis van de mode in Nederland.
Verder worden er veel ontwerpers, Nederlandese merken en winkels in besproken die belangrijk zijn of zijn geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse mode.
Er staan inspirerende foto's in die ook voor mensen die breien interessant zijn.

ISBN 90-5897 468 5 / nur 452, 656

dinsdag, augustus 29, 2006

Nou vooruit voor een keer

Ja ik weet het, dit is een blog over breien en vilten (en soms wat aanverwante zaken) maar ik wil toch voor een keer even aandacht voor mijn andere ZEER GROTE passie: TUINIEREN.

Ik heb een volkstuin van bijna 500 vierkante meter waar ik ook heel veel tijd in zoet breng. Hij bestaat uit een groentetuin, een bloementuin en een boomgaard. Ik heb veel soorten fruit (appels, peren, pruimen, bramen, aalbes, framboos, aardbeien, cassisbes, kruisbes) en diverse soorten groenten. Verder dus veel bloemen waarvan ik boeketten kan plukken.
Het geeft me heel veel rust, ontspanning, frisse lucht en beweging. En ik kan wel zeggen dat het haast bij mijn eerste levensbehoeftes hoort.
Vooral het zware werk vind ik erg prettig zoals spitten (ja zeer zware zeeklei hebben we hier) en paden maken en muurtjes met afvalstenen. Ik ben lid van VELT en probeer zo ecologisch mogelijk te tuinieren. Verder help ik mijn tuinbuurvrouw met het zware werk omdat dit te zwaar voor haar is.

Ja, ja breimensen, ik stop al..............maar als ik eenmaal op mijn 'stokpaardje' zit.........

Welkom thuis


Vandaag komt mijn vriendin Marijgje thuis van een tweeweekse vakantie.
Ze is net zo'n brei/vilt/naai en prutsmens als mij en we inspireren elkaar enorm.
Als welkom thuis heb ik een pakketje voor haar gemaakt. Erin zit een soort dagboek van wat er in haar afwezigheid allemaal is gebeurd op diverse gebieden. Verder zitten er de patronen in van Sampler M die ze 'achterloopt' en leuke artikelen die met onze hoby's te maken hebben. Ook heb ik er diverse patronen voor sokken in gedaan. Ze zou deze vakantie sokken breien en haar kennende zijn die nu klaar. Daarom krijgt ze van mij ook nieuw sokkengaren (van de markt) en bamboepennen (van Wolhalla)

Zij verraste mij een tijd terug met deze twee prachtige boekjes. Ze had ze besteld op internet helemaal in Finland. Er staan prachtige wanten in met finse patronen. Echt een aanrader.

Marijgje, welkom thuis!!! We gaan een creatieve herfst en winter tegemoet!!!!

maandag, augustus 28, 2006

Patroon 9 van Sampler M

Allereerst wil ik Miriam van harte feliciteren met het verbeteren van haar record met speedknitting! Een geweldige prestatie en wat leuk dat Carla M er aanwezig was als brei deskundige.

Door dit gebeuren was patroon 9 een dag later dan normaal op internet, maar we hadden het wachten er wel voor over. Het is weer een mooi en lief patroon wat dankszij de inspanningen van Carla weer geweldig op papier staat.

zondag, augustus 27, 2006

Een trui voor de muis

Het pakket voor mijn buurvrouw voor haar kraamtijd vordert gestaag. Gistermiddag heb ik in de zon (!) een truitje gemaakt voor de gekochte knuffel. Dit wordt een kadootje voor de grote zus.

Omdat ik het nog niet onder de knie heb wat foto's plakken in een blog betreft, heb ik er maar 2 berichten van gemaakt. Ik kreeg de volgorde van het proces niet goed en het is nog niet gelukt. Dan ga ik liever nu breien!! Eerst maar eens kijken of patroon 9 van Sampler M al online staat.

Het proces (je)





Het breiproces van de trui voor de muis.

zaterdag, augustus 26, 2006

Garen en bamboepennen


Gisteren heb ik op de markt eens rondgekeken bij de enigste garenkraam die er staat. De eigenaar is een hele vriendelijke man die nog echt tijd neemt voor zijn klanten. Hij had veel soorten sokkenwol en ik kon bijna niet kiezen. Gelukkig heeft deze man ook een webwinkel waardoor ik de mogelijkheid krijg om thuis rustig te kijken wat hij heeft en kan ik het eventueel bestellen via internet en dan neemt hij het op vrijdag voor me mee.
Omdat ik in de winkel bekende merken garens koop ben ik benieuwd hoe dit garen breit en uitvalt. Leuk detail, hoe het patroon wordt staat op de wikkel. Uiteindelijk heb ik 2 bollen gekocht. Een geef ik als welkomthuis kadootje aan mijn vriendin Marijgje (waarover later meer).
We kwamen te praat over Stitch 'n Bitch en toen kwam hij trots een foto laten zien. Hij was op TV geweest met een raportage over breiende mannen.
En toen ik thuis kwam lag er post van Wolhalla. Twee set bamboebreipennen voor rondbreien met beertjes als puntbeschermers. Een set als kado voor mijn vriendin Marijgje en de ander voor mezelf. Het ligt nu eerst allemaal mooi te wezen in mijn breihoek want ik heb alweer veel te veel verschillende dingen op de pennen.

Boeken

Op zoek naar het boek Nederlandse Vissertruien, ben ik zoals zovelen terecht gekomen bij de Slegte. Helaas hadden ze hem niet. Als troost heb ik maar vier andere boeken gekocht die mij ook mooi leken. Een met prachtige kabeltruien patronen, een met leuke mutsjes en andere dingetjes (leen ik wel eens van de bibiliotheek), een mooi boek over haken met achterin adressen van winkels die Rowan garen verkopen.
Maar het bijzonderste vond ik het boek 'Knitting Journal'.



Dit is dus echt iets voor mij! Ook al staat alles qua patronen op internet en heb ik mijn foto's goed opgeslagen, ik ben toch van die oude garde die graag wat tastbaars in de hand heeft, dus de krant ook graag op papier leest en patronen uitprint en in mappen bewaart
In deze Knitting Journal kan ik de datum kwijt van wanneer ik aan iets begonnen ben en wanneer het klaar was, het label van de garen, waar het patroon uit kwam, verdere bijzonderheide en aantekeningen en ook een foto. Ik ben erg blij met deze aankoop.

Tweeling sokken

Nu ik ontdekt heb hoeveel moois er te vinden is op het World Wide Web, ben ik vaak op speurtocht. Al linkend van de een naar de ander. De bijzonderse dingen kom je tegen en dan zoek ik alleen nog maar op breien!
Dit voorjaar moest ik voor mijn werk 5 dagen naar Barcelona en kwam een mooie schoenezaak tegen. Het was het merk Camper. Omdat ik niks met merken heb, kende ik het niet, maar ze hebben geweldige schoenen.
Het grappige is dat ze ook tweelingschoenen hebben. Dat zijn een paar schoenen die wel op elkaar lijken maar toch verschillen.
Daar moest ik aan denken toen ik op deze site kwam en die schitterende kousen zag!!! Echt zo mooi en technisch zo geraffineerd. Let vooral ook op de voet hoe prachtige deze in elkaar zit.

Tip: Ik hoor veel mensen zeggen dat ze sokkenbreien leuk vinden maar dan alleen een sok en daarna het zin er af hebben. Door tweelingsokken te breien, dus de ene sok anders te maken dan de andere, blijft het breien spannend.

vrijdag, augustus 25, 2006

Sampler M tips


Wat leuk dat ik nu reacties krijg op mijn blog!
Een reactie was een vraag: hoe ik Sampler M zo recht kan houden aan de kanten.
Door eerst op de ene breirol uit te proberen hoeveel het patroon 'inkrimpt' kan ik enigsinds berekenen hoeveel steken ik in de eerste naald van het nieuwe patroon moet meerderen om een even breed geheel te krijgen. Ja, ik smokkel dus een beetje. Dan ga ik mijn veronderstelling op de andere breirol uitproberen en vervolgens haal ik het eerste probersel uit en ga deze ook met het ( voor mij ) goede aantal steken breien.
Dit is dus de truc, per patroon bekijken hoeveel extra steken er gemeerderd moet worden om het overal even breed te krijgen.
Verder werk ik met aan weers kanten iets meer 'kantsteken'. Ik heb dus 44 steken op de naald als ik met een tussenrij bezig ben. Ik brei aan weerskanten 3 steken recht op zowel de goede als de achterkant. Hierdoor worden de kanten ook mooi recht en krult het werk niet om. En een mooie bijkomstigheid is dat dit ook zo door mijn Oma gedaan is met haar breirol!

Op de foto staan 2 lapjes die ik gemaakt heb n.a.v. de patronen van Sampler M.
Ik ga elk patroontje van de Sampler in een lapje breien om zo diverse lapjes te krijgen waar ik een plaid van wil maken. Ik brei het op pennen 2 met Durablekantoen (nr 10 of 12).
Als ik niet een idee heb hoe groot ik een breisel wil laten worden, dan kies ik vaak voor een getal waar ik wat mee heb en wat dan een beetje een formaat krijgt wat ik voor ogen heb. In dit geval zet ik 64 steken op, wat mijn geboortejaar is.
Grappig is dat om een vierkanten lap te krijgen, ik tussen de onder en boven ribbels, dus het feitelijke patroongedeelte, 42 ribbels aan de zijkanten moet tellen en zo oud ben ik nu!

Marnel vroeg zich af of ik een patroon van de mutsjes heb, welke ik gister op mijn blog heb gezet. Ik heb het uit mijn hoofd gedaan. Ergens heb ik een schema liggen over mutsen maken met hoeveel omtrek een hoofd heeft op diverse leeftijden. Door vervolgens een proeflapje te maken bereken ik hoeveel steken ik nodig heb om de omtrek die ik nodig heb te krijgen.
Verder heb ik me voor het knoopje laten inspireren door het patroon van Jennifer L. Jonas in het boek Stitch 'n Bitch van Debbie Stoller.

donderdag, augustus 24, 2006

Patroon 8 Clivia

We zijn met Sampler M alweer bij patroondeel 8. Dit keer een iets moeilijker patroontje wat Clivia heet. Ik brei het 2 keer. Een in wit en met pennen die iets dunner zijn dan 2. Dit wordt de rol die ik wil inlijsten met die van mijn Oma.
De andere is donkerrood en wordt een sjaal. Deze brei ik op pennen 2. Grappig om te zien dat de verschillende garens en diktes van de pennen echt uitmaakt hoe het patroon er uit gaat zien.

Mutsjes


Zoals ik al eerder blogde, ben ik bezig een kraampakket te maken voor mijn buurvrouw die in oktober haar tweede kind verwacht.
Inmiddels heb ik twee mutsjes gebreid.
Een grote voor ons buurmeisje en een kleine voor de baby.
Ik liet al eerder zien dat het breien van de knoop het lastig was: weinig steken en dan op 5 pennen.
Verder ben ik met dit garen bezig nog een sjaaltje te breien, een truitje voor een knuffeltje (voor het buurmeisje) en slofjes.
Deze gebreide zaken ga ik dan combineren met artikelen die ik koop.

maandag, augustus 21, 2006

Smikkelen voor het raam

Tijdens het bezoek aan de Noorzeekust zijn we ook naar Bergen gereden om naar Finlandia Import te gaan.
Dit is een zaak met erg mooi garen en ik had me er erg op verheugd.
Helaas, helaas, helaas......... de zaak was gesloten.
De deuren waren dicht.

Omdat ze geen site hebben hier het adres:
Kleine Dorpsstraat 26 in Bergen.
Voor het raam hebben we staan kwijlen van al het moois wat we zagen maar waar we niet aan konden komen of konden kopen.
Ook de patchworkwinkel in het dorp was gesloten, dus onze portomonee bleef ook dicht.

Sok in de Noordzee


Vandaag ben ik met mijn jongste dochter en mijn moeder bij mijn broer en gezin op bezoek gegaan. Ze zijn op vakantie in Schoorl en wij wilden hen verrassen en de Noordzee weer eens zien.
Met stromende regen vertrokken we uit Fryslân maar bij de Afsluitdijk klaarde het op en we hebben het verder heel de dag droog gehouden.
Ik ben begonnen aan een nieuw paar sokken. Dit keer met het spiraalpatroon. Hierdoor heb je horizontale strepen door het garen en spiralen door avrechten op de goede kant die er doorheen lopen. Dit patroon loopt ook door op de voet wat een grappig effect geeft.

zondag, augustus 20, 2006

Breirol van Beppe en tijdsproblemen


Nu ik meedoe aan de Knitalong van Sampler M krijg ik van diverse kanten inspiratie of andere mooie dingen.
Van mijn tante kreeg ik deze breirol van mijn oma.
Zelf heeft ze geen kinderen en omdat ik veel met breien bezig ben heeft ze hem doorgegeven aan mij. Ik ben er enorm blij mee en zal hem samen inlijsten met de breirol die ik nu aan het maken ben.
Heel bijzonder: uit mezelf begon ik bij Sampler M met 3 steken aan weerskanten in ribbel te breien om omkrullen te voorkomen en dat is door mijn oma ook gedaan. De breedte is precies hetzelfde.
Sommige patronen van Sampler M zitten ook in die van haar. Nu we nog maar bij patroon 8 zijn, verwacht ik dat er wel meer overeenkomende patronen bij zullen zitten.

Ik blijf moeite houden met het bloggen. Het is MOEILIJK!!!
Het lukt me maar niet om meedere foto's in een bericht te krijgen en vaak pakt hij het niet om een foto te plaatsen.
En dan de lay-out van de site.................. ook dat is voor mij een waar doolhof.
Misschien zijn er bloggers die tips voor me hebben.
Het is wat, het gaat om de inhoud maar alles er omheen maakt het moeilijk.
En het kost enorm veel tijd vind ik. Tijd die ik liever spendeer aan breien en de tuin.

vrijdag, augustus 18, 2006

Bloggerleed

Als nieuwkomer in de bloggerwereld merk ik dat het met vallen en opstaan gaat. Ik moet nog veel leren en zal dit weekend met mijn zoon er achter gaan zitten.
Goh wat is het leuk om breiblogs te kijken en zelf een te maken maar...........wat kost het een tijd!!
En dat is tijd dat ik graag had gebruikt om te breien. Weer zo'n dilemma.
Via mijn zusje kreeg ik te horen dat sommige links die ik gemaakt had niet werken. Daarom voor de nieuwschierige liefhebber deze nog eens en nu hopelijk goed.
Sampler M.
Carla
dit patroon

Klazien

Ik hoop dat ik het in het vervolg meteen goed doe.

donderdag, augustus 17, 2006

Nieuw sokkengaren en breipenstoppen



Door mee te doen met het breien van Sampler M heb ik weer helemaal de smaak te pakken van het breien (bedankt Carla!!).
Nu de vorige sokken zo lekker zitten heb ik nieuw sokkengaren gehaald bij Pietronella, een handwerkzaakje in Leeuwarden.
Omdat ik natuurlijk weer moeilijk kon kiezen heb ik 2 bol genomen.
Een van Scheepjes en een van Schoeller+stahl.
Met deze laatste wil ik weer gewone sokken breien met een boord die bestaat uit een patroontje afkomstig van de Sampler M.
Met het Scheepjes garen heb ik een ander plan. Dit garen maakt van zichzelf kleine streepjes en die wil ik diagonaal laten kruisen door banen met afrechts te breien. Het idee heb ik van dit patroon.

Omdat de dunne pennen van de breirol van Sampler M zo door mijn vilten tas steken heb ik maar even doppen gehaald om op de punten te zetten. Ik was van plan om van dat leuke ouderwetse spul te halen: 2 dopjes met een elastiek ertussen. De winkel had het niet meer en volgens hen bestond het ook niet meer. Jammer.

Sokken in actie.



De sok die ik in Kreta heb gebreid heeft inmiddels een wederhelft erbij gekregen.
Vooral de treinreis van Leeuwarden naar Tilburg en weer terug (3,5 uur heen en 3,5 uur terug) hielp erg mee om deze tweede sok af te krijgen.

Nu het weer wat kouder wordt en regenachtig heb ik mijn Dr Martens weer uit de kast gehaald en kon ik de nieuwe sokken (met de goede herinneringen van de vakantie) aandoen.
Ze zitten erg lekker!!

Mutsjes.


Via een collega heb ik prachtig garen gekregen. Het is sokkenwol wat ze dubbel gebruikte om een soort spencer van te breien via een patroon van Klazien. Omdat het garen er eigenlijk niet voor bedoeld was vond ze het eindresultaat niet mooi geworden en ze wilde het niet meer uithalen. Ze gaf het aan mij omdat ze wist dat ik er wel wat me zou kunnen.
Ik heb het uitgehaald en bewaard voor 'je weet maar nooit' .
Dat moment is nu gekomen, mijn buurvrouw is weer zwanger en nu kan ik er leuke babyspulletjes van breien. Hier ben ik met een muts bezig. Het patroon is geinspireerd op een patroon uit het boek van Debbie Stoller (bladzijde 162). Het tuitje brei ik rond met op elke pen 3 steken voor het grote mutsje voor haar dochter en 2 steken voor het babymutsje.
Een heel gepriegel.

zondag, augustus 13, 2006

Sok op reis


Vakantie op Kreta.
Sokkenbreien kan overal ook al is het erg heet.
De boord is gebreidt met een patroon van Sampler M, namelijk het sneeuwklokje patroon.
De sok is op diverse plaatsen geweest waarvan hieronder een kort beeldverslag.

Sok op reis


Met witte wijn op het balkon.

Sok op reis


In een kloof bij Chania.

Sok op reis


Met een frappé in een Taverne.

Sok op reis


Op de rotsen boven de zee.

Sok op reis


The End

Kantsteek en Co online

Begin dit jaar kwam ik achter het fenomeen Blogs. De eerste die ik bezocht was die van Saartje. Een wereld ging voor me open!!
De laatste jaren dacht ik dat handwerken aan uit uitsterven was. Ik voelde me alleen staan.
Maar toen opeens, de wereld kwam bij me binnen, overal ter wereld waren mensen nog bezig met breien en zoveel meer en op een hoog nivo.
Ik werd er helemaal blij van en kwam vaak op de diverse blogs.
Zelf voelde ik niet de behoefde om een blog te beginnen. Maar na het plaatsen van sokkenfoto's op de Knittelong Sampler M leek het me wel eens leuk om te proberen zelf een blog te onderhouden.